Uncategorized
Copii versus părinți?
Unei mămici nu îi este nimic mai drag pe lume decât comoara sa, fără nici o îndoială. Totuși, trebuie să recunoaștem că uneori, ca părinți, ne confruntăm cu unele împrejurări delicate în care poate nu știm exact cum să reacționăm. Și cum vrem doar ce-i mai bun pentru micuții noștri, trebuie să avem în vedere o multitudine de aspecte atunci când manageriem o astfel de situație.
Astăzi, studiul de caz se oprește asupra acelei clipe în care ne dăm seama că avem gusturi mai mult sau mai puțin diferite de cele ale copilului în materie de îmbrăcăminte. Și că nu neapărat ceea ce ne place nouă îl tentează și pe el, sau că, dacă îl lăsăm să-și aleagă de capul lui hăinuțele, ne trezim instant cu ceva palpitații la vederea acestora.
Evident, în astfel de momente, apar inevitabil întrebările: care este reacția potrivită? Cum reușești să ajungi la un consens cu micuțul/micuța ta? Cum poți să te faci înțeles tu, ca părinte, astfel încât să nu îi rănești sentimentele sau să îi ciobești încrederea în sine (destul de delicată la vârste fragede)? Și, până la urmă, cum să ajungi tu să pricepi clar punctul său de vedere, să îi apreciezi gusturile și să vă întâlniți pe un front comun?
Specialiștii recomandă în primul rând evitarea încercării de a-ți impune punctul de vedere, fără a-l asculta și înțelege mai întâi pe copil. Deși poate, ca părinte, ai tendința să crezi că știi ce este mai bine pentru juniorul tău, nu trebuie să uiți că a-i anula părerile și preferințele proprii nu este niciodată o variantă bună. În timp, acest lucru poate conduce la frustări, nesiguranțe și o relație părinte-copil șubredă.
Așadar, pentru început, încercați să vizionați împreună mai multe modele ale unui articol de îmbrăcăminte pe care vreți să-l cumpărați și să vă orientați mai mult asupra acelora care vă plac cât de cât amândorura. Cu siguranță că pe undeva trebuie să vă intersectați (doar seamănă cu tine, nu-i așa?) și să cădeți de comun acord.
Părerea copilului ar cam trebui să primeze, având în vedere că va fi cel care va purta articolul respectiv. Iar atâta timp cât hăinuța nu este nepotrivită (în sensul de a fi indecentă, din materiale inadecvate sau necorespunzătoare circumstanțelor în care va fi purtată, etc), cel mai recomandat este ca părinții să treacă peste limitele propriilor gusturi și să își lase copiii să facă propriile alegeri.
Astfel, veți construi o legătură durabilă și apropiată cu copilul dumneavoastră, deoarece îi veți oferi senzația că este ascultat și înțeles, că îi respectați părerile și îl susțineți în crearea unei identități proprii. Dacă aveți dificultăți, încercați să vă amintiți cum erați la vârsta lui, care erau senzațiile care vă încercau atunci când simțeați că nu sunteți luat în serios de către cei mari și vi se impuneau anumite opinii, lucruri, etc.
Și, în final, este mai bine să ne mândrim cu un copilaș care învață pas cu pas să-și formeze o imagine proprie decât să trebuiască să îl ghidăm pas cu pas chiar și la vârste mai înaintate, deoarece nu i-am acordat șansa de a-și afirma părerile, gusturile, preferințele.
În plus, trebuie să ne amintim că ceea ce era la modă sau considerat potrivit ”pe vremea noastră” acum poate nu mai este la fel de apreciat și să ne orientăm antenuțele către lumea în care crește și se dezvoltă copilul nostru. A fi la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul său este întotdeauna mai bine decât a ignora tendințele la care este expus zi de zi.
Evident că nu trebuie să cădem în cealaltă extremă și să-i facem pe plac de fiecare dată… Soluția e să încercați să vă întâlniți undeva la jumătatea drumului măcar, dacă lucrurile sunt prea serioase. Să îi explicați că, dacă nu sunteți de accord cu aceleași lucruri, trebuie să faceți compromisuri de fiecare parte și să ajungeți într-un punct comun pe care îl puteți accepta amândoi.
Totuși, dacă se lasă cu strigături în astfel de momente și simțiți că vi se cam înmoaie balamalele, nu uitați că, de cele mai multe ori, aceste faze sunt trecătoare, că juniorul se află în căutarea unui stil propriu și că, ascultat și ghidat treptat, se va opri în final asupra unei imagini care să mulțumească ambele generații.
Oooff, greu, nu-i așa? Însă, până la urmă, să nu uităm, copiii sunt mici adulți în devenire. Și, peste ani, cel mai probabil veți zâmbi amintindu-vă de aceste momente. La sfârșit, nimic nu va fi mai important decât ce fel de relație ați reușit să cons
truiți și să consolidați împreună cu ei.
Leave a reply