Blog, Rochii si Accesorii de Mireasa
Și rochia de mireasă are o istorie

Sursa foto: wefollowpics.com
Chiar de te pregătești să fii mireasă în viitorul apropiat ori ba, nu strică nimănui o scurtă și cuprinzătoare lecție de istorie despre povestea care stă în spatele minunatelor creații albe și diafane de astăzi. Obiect vestimentar de mare însemnătate, rochia de mireasă a cunoscut multe momente importante de-a lungul timpului, în care anumite preferințe personale s-au impus ulterior drept adevărate tendințe.
Cel mai semnificativ aspect care îi vine oricui în minte atunci când vorbește despre rochia de mireasă este, inevitabil, culoarea. Albul este semnătura acestei ținute și pare a fi așa de când lumea. Totuși, dacă tragem puțin cu ochiul la vremurile demult apuse, vom descoperi o istorie destul de colorată a acestei rochii, de peste 2000 de ani. Există mențiuni care arată că în Roma antică, Egipt sau Grecia antică, femeile purtau în ziua nunții lor țesături de culoare albă, fără ca acest lucru să fie o modă răspândită, așa cum se întâmplă astăzi.
Ulterior însă, miresele au început să opteze tot mai mult pentru culori vii, materiale și accesorii prețioase pentru a marca aceste momente fericite. Deși istoria mai notează câteva exemple în care albul a fost preferat pentru rochia purtată în ziua nunții, acestea sunt singulare și nu s-au putut impune ca o modă. În acest sens, anul 1840 a fost un moment de cotitură, când regina Victoria a impresionat prin ținuta aleasă, preferând albul în locul argintiului, așa cum se obișnuia până atunci.
Din acea clipă, albul și-a reintrat în drepturi și miresele din întreaga lume au început să opteze tot mai des pentru astfel de rochii, cu excepțiile binecunoscute ale popoarelor care prin tradiție nu se supun acestor norme vestimentare nici astăzi: India, China, Japonia, Maroc șamd. În ceea ce privește modelul rochiei din momentul în care albul a început să prindă tot mai mult teren, croiala victoriană a condus pentru mulți ani în topul preferințelor mireselor.
Secolul XX a venit cu schimbări importante în ceea ce privește modelul rochiei de mireasă, când Coco Chanel prezintă lumii rochia scurtă cu trenă lungă. Acest moment reprezenta modificarea statului femeii în societate, care se reflecta și în plan vestimentar, atât pentru hainele de zi cu zi, cât pentru cele din momente cu totul speciale.
Ulterior, au început să apară și diversele variații de nuanțe, multe mirese optând pentru tonuri calde de piersică, roz pal, crem etc. Ba mai mult, dacă urmărim tendințele mai apropiate zilelor noastre, vom observa că în fiecare an designerii încearcă să aducă ceva nou, inedit, rochiei de mireasă. Indiferent de trenduri însă, se pare că albul și nuanțele apropiate rămân preferatele femeilor pentru marea zi.
În România, rochia de mireasă a fost adoptată cu greu spre sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. La țară însă, pentru multă vreme miresele au preferat să se îmbrace în ziua nunții în portul popular, alături de coronița tradițională, indiferent de tendințele de la orașe. Astăzi, tot mai multe cupluri aleg să se întoarcă, măcar pentru ziua nunții lor, la tradițiile populare, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.