Blog, Rochii si Accesorii de Mireasa
De prin lume adunate… Obiceiuri și tradiții de nuntă
Indiferent că știi exact cum va arăta nunta ta, că ești în căutare de idei, sau că simplu te interesează și ce mai fac alții în această zi specială, am cutreierat virtual lumea și-am adunat de pe ici, de pe colo, câteva obiceiuri și tradiții interesante cu privire la acest subiect.
Așadar, obiceiul aruncării buchetului are un corespondent în Finlanda, unde, în urmă cu mulți ani, miresele purtau coroane de aur. Mireasa era legată la ochi, iar prietenele necăsătorite dansau în jurul ei. Mireasa punea coroana pe capul unei dintre acestea, fără să poată vedea, iar cea care o primea se spunea că va fi următoarea care se va mărita.
În Cehia, la țară, au o mare importanță ghirlandele din rozmarin pentru mirese. Astăzi, acestea sunt adesea înlocuite de ghirlandele realizate din trandafiri mici, care sunt purtate de mireasă și de domnișoarele de onoare pentru noroc.
În Insulele Bermude, mirii obișnuiesc să sădească un pom în ziua nunții. Astfel, acesta va reprezenta momentul unirii celor două destine.
Din Franța provine obiceiul ca mirii să bea șampanie din așa-numitele „coup de mariage”, care erau păstrate și folosite din generație în generație.
Obiceiul de a se arunca flori pe traseul spre altar înaintea miresei provine din Anglia; original, această tradiție presupunea ca mireasa să fie precedată de prietene necăsătorite, pe când astăzi știm că se obișnuiește ca această acțiune să fie făcută de o fetiță.
În Belgia, mireasa trebuie să confecționeze o batistă pe care să își brodeze numele și pe care să o poarte cu ea în ziua nunții. Apoi, batista va fi înrămată și păstrată până la următoarea nuntă din familia sa, când va fi transmisă viitoarei mirese. Aceasta din urmă își va broda, de asemenea, numele pe batistă și va respecta obiceiul păstrării până la următoarea nuntă.
În Irlanda, tradiționalul tort de nuntă este de fapt un tort din fructe, umplut cu whiskey din grâu sau porumb.
O mireasă din Maroc trece în ziua nunții printr-o ceremonie de purificare, care constă într-o baie în lapte urmată de ritualul pictării mâinilor și picioarelor cu henna.
Pentru primul dans al mirilor, oaspeții unei nunți din Mexic obișnuiesc să se adune în jurul acestora sub forma unei inimi.
În Africa, tradițiile de nuntă variază în funcție de trib, fiecare dintre acestea având o identitate culturală distinctă. Un obicei interesant însă este acela ca viitoarele mirese să învețe un limbaj codificat, specific femeilor măritate, pentru ca acestea să poată comunica între ele fără ca soții lor să poată înțelege.
O nuntă chinezească se desfășoară sub culoarea roșu, considerată reprezentativă pentru dragostea și prosperitatea unei căsnicii. Casele mirilor sunt decorate în această culoare, precum și invitațiile, cutiile în care se primesc cadourile sau plicurile pentru bani.
Japonezii consideră purpuriul ca fiind culoarea dragostei, drept pentru care mireasa este îmbrăcată în ziua nunții, după depunerea jurămitelor, cu un kimono de mătase decorat cu motive florale. De asemenea, fiecare moment al nunții este marcat de o ținută distinctă, mirii schimbându-se de mai multe ori în această zi.
În Sudan, căsătoria unei fete din familie reprezintă pierderea unei forțe de mună, motiv pentru care se obișnuiește ca viitorul mire să plătească familiei miresei o daună.
Obiceiul ca în ziua nunții mireasa să poarte ceva nou, ceva vechi și ceva albastru provine din Statele Unite ale Americii; aici există cele mai diverse tradiții de nuntă datorită multitudinii culturale caracteristice.
O nuntă pakistaneză constă în patru ceremonii, desfăşurate în patru zile separate, pe parcursul cărora mireasa schimbă mai multe ținute, în funcție de moment: o o rochie şalvar de culoare galbenă urmată de o rochie roşie, roz sau purpurie.
În Ungaria, miresele își ascund în păr boabe de grâu, care reprezintă un simbol al fertilității, iar în teritoriile arabe, se poate întâmpla ca mirii să se cunoască abia în ziua nunții, acest eveniment fiind plănuit de către familiile celor doi.
Conform zicalei ”câte bordeie atâtea obiceie”, ne-am convins că și în cazul nunților tradițiile sunt numeroase în funcție de zonă, credințe și valori. Comun este însă faptul că acest moment marchează începutul unei noi vieți în doi, care trebuie sărbătorit ca atare. Toate obiceiurile de nuntă despre care am povestit mai sus reprezintă, până la urmă, modalități de a le asigura mirilor o viață cât mai frumoasă împreună, încununată doar de iubire și ferită de probleme.
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.