Blog, Rochii si Accesorii de Mireasa
Valentinul sau Dragobetele?
Zilele de 14, respectiv 24 februarie sunt destinate iubirii, respectiv divergențelor. Divergențele pot avea multiple cauze în astfel de momente cheie, dar noi ne vom opri doar la deja clasica: Valentinul importat versus Dragobetele românesc.
Părerile sunt atât de împărțite și agită spiritele atât de tare, încât se poate numi norocos cel care nu se trezește într-o polemică de toată frumusețea pe marginea subiectului în cauză în perioada asta. Indiferent că ești pro Valentin, pro Dragobete, sau contra ambelor, pe motiv că dragostea nu are nevoie de o zi anume, noi credem că e frumos să fim în cunoștință de cauză a ceea ce se petrece zilele acestea în preajma noastră.
Așadar, să purcedem și să aflăm sau să ne împrospătăm memoria cu câte ceva despre fiecare, în mod imparțial, să nu supărăm pe nimeni la așa ceas de sărbătoare. Rămâne la latitudinea voastră să decideți unde vă situați.
De numele Sfântului Valentin se leagă mai multe legende, diferite pe alocuri în detalii, dar având la bază aceeași idee principală: acest preot din Roma a fost un susținător al iubirii, care și-a riscat viața continuând să oficieze căsătorii între tinerii îndrăgostiți în pofida ordinelor lui Claudius cel Crud. Fiind prins, el a fost executat prin decapitare, iar la 200 de ani după moartea sa a fost recunoscut drept martir și s-a decis comemorarea sa pe data de 14 februarie. Totuși , în multe țări, aceasta este o sărbătoare păgână, fără a avea și un sărbătorit atașat în calendar.
Există multe tradiții formate în jurul acestei zile care variază de la țară la țară, Valentine’s Day fiind o sărbătoare adoptată de foarte multe națiuni. Astfel, scoțienii participă în această zi la un festival celebru, femei și bărbați necăsătoriți într-un număr egal. Fiecare își scrie numele pe un bilețel, acestea sunt amestecate și se formează perechi în urma extragerii. Cei care se întâlnesc astfel fac schimb de cadouri și petrec împreună această zi.
Japonezii au, de asemenea, un obicei distinct pentru această zi: femeile trebuie să dăruiască tuturor bărbaților cunoscuți ciocolată. Tipul acesteia depinde de natura relației: giri-choko este ciocolata normală, oferită amicilor, colegilor, familiei, iar honmei-choko este cea dăruită iubitului sau soțului.
În Marea Britanie, în trecut se obișnuia ca femeile singure să pună frunze de dafin sub pernă în seara dinaintea zilei de Valentine’s Day pentru a-și visa sortitul, tradiție care, între timp s-a pierdut și a fost înlocuită de cadouri și mici atenții oferite celor dragi.
Pentru italieni, Sfântul Valentin este o sărbătoare foarte importantă, iar cadourile oferite cu ocazia acestei zile variază. De asemenea, în Torino se mai obișnuiește ca tinerii să își anunțe logodna în această zi. Mai există obiceiul ca femeile necăsătorite să se ducă dimineață la fereastră, iar primul bărbat pe care îl văd sau cineva asemănător cu el urmează a le fi sortitul.
Corespondentul finlandez pentru Ziua Îndrăgostiților este Ziua prieteniei, ocazie cu care se pune mare accent pe reuniunile dintre prieteni și pe oferirea de cadouri simbolice acestora, pe când în China cuplurile obișnuiesc să se roage la zeița iubirii, Yue Lao, pentru fericire și iubire.
Danezii au obiceiul de a trimite femeilor iubite scrisori amuzante, anonime, în această zi, iar destinatarele care ghicesc de la cine vine acest mesaj au obligația de a-i dărui acestuia un ou cu ocazia Paștelui.
Pe de altă parte, în Taiwan, această zi este strâns legată de numărul de flori dăruit. Astfel, bărbații le transmit iubitelor sau soțiilor mesajele lor prin intermediul buchetelor dăruite: un singur trandafir roșu înseamnă „o singură dragoste“, 99 de trandafiri „pentru totdeauna“, iar 108 trandafiri „Căsătoreşte-te cu mine!“.
În România, corespondentul Sfântului Valentin este Dragobetele, care se sărbătorește pe data de 24 februarie. Obiceiul de a celebra această zi provine de pe timpul dacilor, moment ce marca începutul primăverii, renașterea naturii și a iubirii. Dragobetele este asociat în cultura românească cu fiul Babei Dochia, zeul dragostei și al bunei dispoziții, care, în ziua de 24 februarie, oficiază în ceruri nunta tuturor animalelor.
”Dragobetele sărută fetele!” este sloganul acestei zile la români, sărbătoare la care, pentru a fi feriți de boli tot anul, trebuie să participe toți tinerii. Se spune că îndrăgostiții care se întâlnesc în această zi vor fi împreună tot anul, precum păsările care ”se logodesc” de Dragobete.
Cele mai cunoscute tradiții românești de Dragobete spun că bărbații nu trebuie să supere femeile, altfel vor avea ghinion tot anul. Un alt obicei binecunoscut este ”zburătoritul”, când fetele coboară un deal în fugă, iar fiecare băiat o urmărește pe aleasa inimii lui, pe care, dacă reușește să o prindă, trebuie să o sărute, legându-se astfel o logodnă simbolică între cei doi, care durează tot anul și se transformă chiar în căsătorie.
Există multe moduri în care se celebrează iubirea în aceste zile. Voi pe care o alegeți?
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.